Monday, February 14, 2011

Maulidurrasul vs Valentine day

Bismillah walhamdulillah…

Assalamualaikum warahmatullah wbt…

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan dengan limpah dan kurnianya dapat kami keluarkan risalah sempena peristiwa yang diperingati oleh kebanyakan daripada kita sekarang. Maulidur rasul pada tahun ini telah jatuh pada 15 Februari 2011. Dan sepertimana kebiasaannya mereka yang menyambut valentine day ini jatuh pada 14 februari 2011. Maulidur Rasul yang bakal tiba ini adakah dipeduli oleh anak-anak muda? Adakah anak muda ghairah untuk meraikannya? Adakah mereka ingin dalami akhlak dan keperibadian Nabi SAW? Mahukah anak muda untuk mendalami dan mengingati sejarah perjuangan Nabi SAW? Cuti umum yang diberikan oleh kerajaan, adakah anak muda benar-benar manfaatkannya demi kasih dan cinta kepada Nabi SAW? Kita tepuk dada dan tanyalah iman.

Begitu banyak sebenarnya landasan-landasan yang disediakan oleh banyak pihak untuk anak muda ini mendalami sejarah Nabi SAW, bagaimana untuk mencintai Nabi SAW dan sebagainya. Banyak bukan? Tetapi sebenarnya keadaan anak muda kini boleh menjadi satu ukuran bagaimana sambutan maulidurrasul nanti, adakah ia ditunggu-tunggu atau sebaliknya.

Dalam sebuah hadith sahih yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, Rasulullah (s.a.w) telah bersabda yang bermaksud:"Tidak sempurna iman kamu sehingga aku lebih dicintainya daripada anak, ibu bapa dan manusia seluruhnya."

Dalam sebuah hadith lain yang diriwayatkan oleh Bukhari Rasulullah (s.a.w) berkata:"Tidak sempurna iman kamu sehingga aku kamu lebih cintai daripada diri kamu sendiri." Dan Sayyidina 'Umar berkata,"Ya Rasulullah aku mencintaimu lebih daripada diriku sendiri.”

Kesempurnaan iman seseorang itu amat bergantung pada kecintaannya terhadap Rasulullah (s.a.w) dan para Malaikat sentiasa memuji baginda sebagaimana yang dimaksudkan didalam ayat al-Quran yang berbunyi: "Sesungguhnya Allah dan para Malaikat sentiasa bersalawat keatas Nabi" (33:56).

Banyak dalil-dalil yang menekankan kepada kita akan kewajipan kepada kita untuk mencintai nabi SAW. Namun apakah kita tidak sedar ataupun buat-buat tidak sedar.

Berbanding dengan valentine day, pada hari inilah berlakunya hari “maksiat sedunia” yang ditunggu-tunggu oleh kebanyakan anak muda pada hari ini. Bagaimanakah keadaan generasi akan dating sekiranya anak muda pada hari ini telah rosak akhlaknya? Bagaimanakah umat Islam akan datang sekiranya kita pada hari ini lemah mengikut arus perubahan acuan barat? Pada tanggal 14 Februari inilah anak muda keluar bersukaria melepaskan hawa nafsu dengan pasangan masing-masing. Sedarkah anda, ianya satu dosa dan kemaksiatan di sisi agama Islam? Sedarkah bahawa “valentine day” itu sendiri haram disambut bagi kita ummat islam?


Menurut sejarah, ada beberapa kisah berkaitan asal usul sambutan Hari ‘Valentine’ ini. Antaranya ialah

Pada 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 - 270 M). Untuk mengagungkan dia (St. Valentine), yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai 'upacara keagamaan'

Tetapi sejak abad 16 M, 'upacara keagamaan' tersebut mulai beransur-ansur hilang dan berubah menjadi 'perayaan bukan keagamaan'. Hari Valentine kemudian dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut “Supercalis” yang jatuh pada tanggal 15 Februari.

Setelah orang-orang Romawi itu masuk agama Nasrani(Kristian), pesta 'supercalis' kemudian dikaitkan dengan upacara kematian St. Valentine. Penerimaan upacara kematian St. Valentine sebagai 'hari kasih sayang' juga dikaitkan dengan kepercayaan orang Eropah bahwa waktu 'kasih sayang' itu mulai bersemi 'bagai burung jantan dan betina' pada tanggal 14 Februari.

Masyarakat Rom juga meraikan Hari ‘Valentine’ pada 14 Februari setiap tahun sebagai hari mencintai tuhan atau patung pujaan mereka. Dalam sambutan itu, mereka mengorbankan anjing dan kambing betina, kemudian darahnya dilumur pada tubuh dua orang pemuda. Tubuh yang berlumuran darah itu dibasuh pula dengan susu sebelum diarak ke tengah-tengah Kota Rom.

Ketika perarakan berlangsung, pemuda itu memegang kulit anjing dan kambing betina yang masih berdarah dan memalit darah berkenaan kepada sesiapa saja yang mereka jumpa. Gadis-gadis Rom amat gembira jika mereka dipalit darah oleh pemuda terbabit, kerana mereka percaya darah itu dapat menghalang mereka daripada menjadi mandul.

Betapa Dasyatnya valentine ini. Namun apakah tindakan kita? Apakah kita hanya mampu melihat dan hanya melihat ramai anak-anak gadis terkorban di hari kononnya kekasih ini.? Tepuk dada tnya iman. Moga kita semua selamat daripada tipudaya iblis laknatullah dan agenda musuh-mush islam. Wallahua’lam.

PERINGATAN BAGI YANG LUPA!!!

AMARAN BAGI YANG BERDUA-DUAAN DAN BERSENTUHAN DENGAN ORANG YANG BUKAN MUHRIM

  1. Rasulullah s.a.w bersabda : barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari kiamat, maka janganlah ia bertemu muka bersendirian disuatu tempat yang dengan wanita/lelaki yang tidak beserta mahramnya kerana sesungguhnya yang ketiga itu adalah iblis
  2. Nabi bersabda : barangsiapa yang berjabat tangan/salam dengan seorang lelaki/wanita bukan mahramnya, maka diakhirat kelak ia akan dirantai denagn rantai api neraka.
  3. Nabi bersabda : Jikalau ia menciumnya (wanita /lelaki yang bukan muhrimnya), maka di akhirat kelak kedua2 bibirnya akan digunting dengan gunting api neraka.
  4. Rasulullah bersabda : sesungguhnya jika kepala seseorang kamu ditikam dengan jarum besi, itu lebih baik baginya dari ia menyentuh seorang wanita yang tidak halal baginya. (H.R.Baihaqi, Tabrani)
  5. Sesungguhnya sekiranya seseorang lelaki menyentuh (berpelukan) dengan seekor babi yang berlumuran darah @ lumpur, itu adalh lebih baik dari ia menyentuh bahunya pada bahu seorang wanita yang tidak halal baginya. (maksud hadis nabi, H.R Tabrani)No comments:

Related Posts with Thumbnails

DOWNLOAD BAHAN ILMIAH

حيا بالعربية

محادثة
@ يـَــا عـَــائِــشـَــة ُ، هـَـٰــذِهِ صـَــدِيـْــقـَــتـِــى خـَــدِيـْــجـَــة

@ Hai Aisyah, ini temanku Khadijah.

& أ َهـْــلاً وَسـَــهـْــلاً، كـَــيـْــفَ حـَــالـُــكِ يـَــا خـَــدِيـْــجـَــة

& Semoga anda menjadi keluarga kami dengan segala kemudahan, bagaimana khabarmu hai Khadijah?

@ أ َنـَــا بـِــخـَــيـْــر ٍ اَلـْــحـَــمـْــدُ لـِــلـَّــه، وَمـَــا اسـْــمُــكِ؟

@ Saya baik alhamdulillah, siapakah nama awak?

& إ ِسـْــمـِــى مـَــرْيـَــمُ بـِــنـْــت ُ الـْــحـَــاج ِ حـَــسـَــنْ

& Nama saya Maryam binti Haji Hasan.

@ مـَــا شـَــاءَ الله إ ِسـْــمٌ جـَــمـِــيـْــلٌ، أ َيـْــن َ تـَــسـْــكـُــنـِــيـْــن َ يـَــا مـَــرْيـَــمُ؟

@ Masya Allah nama yang bagus, di manakah awak tinggal hai Maryam?

& أ َسـْــكـُــن ُ فـِى رَقـْــم ِ ٤٨ مـِــنْ شـَــار ِع ِ مـِــيـْــلاَوَاتـِــىْ

& Saya tinggal di nombor 48 Jalan Melawati.

@ إ ِذ َن ْ بـَــيـْــتـُــكِ قــَــر ِيـْــبٌ مـِــنْ هـُــنـَــا

@ Kalau demikian rumah awak dekat sahaja dari sini.

& أ َجـَــلْ، مـِــائَــتـَــان ِ وَخـَــمـْــسـُــوْن َ مـِــتـْــرًا تـَــقـْــر ِيـْــبـًــا

& Ya, lebih kurang 250 meter dari sini.

@ هـَــلْ تـَــسـْــمـَــحـِــيـْــن َ لـِــى بـِــز ِيـَــارَتـِــكِ يـَــا مـَــرْ يـَــمُ؟

@ Apakah awak membolehkan saya mengunjungi awak hai Maryam?

& بـِــكـُــلِّ السـُّــرُوْرِ

& Dengan segala senang hati.

MARI BELAJAR BAHASA ARAB =)

BERSAMA MYKRK

ARAB MADINAH

ARAB INDO