Friday, November 14, 2008

Sayyidul Ayyam - Jumaat

Hari Jumaat dianggap sebagai hari raya mingguan dalam Islam. Rasulullah s.a.w. ada bersabda yang bermaksud: Sebaik-baik hari yang matahari terbit pada hari berkenaan ialah hari Jumaat. Pada hari itu Adam telah dijadikan, pada hari itu juga ia dimasukkan dalam syurga, dan pada hari itu juga ia dikeluarkan darinya.

Hari jumaat juga dikenali sebagai sayyidul Ayyam, iaitu penghulu segala hari. Nama lain bagi hari berkenaan ialah yaumul `l-mazid (hari pemberian tambahan), kerana pada hari tersebut Allah akan memberi rahmat yang banyak kepada hamba-Nya. Segala permohonan yang diminta akan dikabulkan andainya permohonan itu menepati waktu yang dinamakan “waktu mustajab.”

Mengenai waktu mustajab ini Baginda s.a.w. ada bersabda: Malaikat Jibrail r.a., telah datang kepadaku, sedangkan di tapak tangannya ada satu cermin putih. Ia berkata: Ini adalah hari Jumaat, yang telah disediakan untukmu oleh Tuhanmu, untuk menjadi satu hari raya bagimu dan umatmu selepas kau. Di tengah-tengah cermin ini ada satu titik. Aku (Muhammad) bertanya: Titik apakah ini? Ia menjawab: Ia adalah satu saat daripada dua puluh empat jam, barang siapa berdoa kepada Allah taala pada saat itu, nescaya Allah s.w.t. memperkenankan permohonannya. Ia (Jumaat) adalah penghulu semua hari.

Jelasnya, penghulu segala hari dalam seminggu ialah hari Jumaat. Sebagai seorang hamba Allah yang ingin bertaqarub, menghampirkan diri kepada Allah, dan melakukan sesuatu yang terbaik, seseorang itu perlu mengambil peluang dengan kehadiran hari yang mempunyai banyak fadilat, yang didatangkan sekali dalam seminggu dengan beribadah agar kehadiran manusia di muka bumi ini bertepatan dengan firman Allah (az-Zariyat:56), iaitu untuk beribadah kepadanya.

Setiap hari Jumaat, Allah s.w.t. mengutuskan malaikat ke bumi, mencatat nama mereka yang ke masjid. Malaikat-malaikat akan ke langit menyembahkan apa yang dicatatnya. Allah s.w.t. mengampunkan dosa-dosa mereka yang datang ke masjid.

Pada hari Jumaat, Allah taala mengutus malaikat ke muka bumi. Di tangan mereka kalam-kalam emas, juga kertas-kertas daripada perak, berdiri di pintu-pintu masjid, mencatat nama mereka yang masuk masjid, dan mendirikan sembahyang Jumaat. Apabila telah sempurna sembahyang, mereka kembali ke langit lalu berkata: Wahai Tuhan kami, kami telah catatkan nama mereka yang masuk masjid dan menunaikan Jumaat. Allah berfirman: Wahai malaikatKu, demi kemuliaan dan kebesaranKu, sesungguhnya Aku telah ampunkan mereka tidak berdosa sedikitpun.

Kebesaran hari Jumaat bukan hanya dimaklumi oleh manusia atau malaikat, tetapi semua makhluk Allah, termasuk kejadian lain seperti bumi, langit, angin dan lain-lain lagi. Kesemuanya memohon belas kasihan kepada Allah pada hari berkenaan.

Penghulu segala hari ialah hari Jumaat. Itulah hari yang teragung di sisi Allah taala, dan ia adalah lebih besar daripada hari raya fitrah dan korban. Pada hari itu terjadi lima peristiwa:

1.Allah ciptakan Adam a.s.

2.Allah turunkan Nabi Adam a.s. ke bumi.

3.Pada hari tesebut Allah mematikan Nabi Adam,

4.Pari itu juga ada satu saat yang tidak ada seorang hambapun yang memohon sesuatu, kecuali Allah akan perkenankan permohonannya, selagi ia tidak meminta sesuatu yang haram.

5.Pada hari itu juga terjadinya hari kiamat. Tidak ada satu malaikat pun, sekalipun yang amat dekat kedudukannya di sisi Allah, langit, bumi, angin, gunung juga lautan, melainkan kesemuanya memohon belas kasihan pada hari tersebut.

Di antara amalan yang perlu dilakukan pada hari berkenaan ialah:

* Memperbanyakkan istighfar. Rasulullah s.a.w. ada bersabda menyatakan bahawa barang siapa banyak beristighfar, Allah akan beri jalan keluar pada setiap masalah yang dihadapi, akan digembirakan andainya mengalami dukacita, dan akan diberi rezeki yang banyak.

* Memperbanyakkan selawat. Berselawat bererti berdoa, iaitu memohon berkat dan rahmat. Selawat daripada Allah s.w.t. bererti rahmat dan keberkatan. Allah melahirkan keutamaan dan kemuliaan serta meletakkan diri baginda lebih hampir kepada-Nya.

Selawat manusia ke atas Rasul s.a.w. bererti pengakuan tentang kerasulannya, juga permohonan kepada Allah agar Allah melahirkan keutamaan dan kemuliaan, iaitu memuliakan agama yang dibawa, serta melahirkan kemuliaannya terhadap kemuliaan nabi-nabi yang lain.

Tersebut dalam hadis-hadis tentang kelebihan berselawat, di antaranya ialah mendapat rahmat Allah. Menghampirkan diri kepada Allah. Memperoleh hubungan rapat dengan nabi.

Seseorang yang berselawat dan memberi salam, selawat dan salam itu akan sampai kepada Nabi s.a.w. Allah memberi pahala dengan berlipat ganda kepada orang yang berselawat pada hari Jumaat.

Rasulullah s.a.w. ada menjelaskan: Bahawa barang siapa berselawat untukku sekali, nescaya Allah s.w.t. berselawat untuknya sepuluh kali.

Rasulullah s.a.w. menyuruh agar setiap orang memperbanyakkan selawat kerana selawat itu akan menjadi cahaya bagi orang yang berkenaan pada hari kiamat kelak.

Barang siapa berselawat ke atas nabi pada waktu pagi sepuluh kali, dan petang sepuluh kali, maka dia akan mendapat syafaat s.a.w. pada hari kiamat kelak.

Setiap doa yang dipohon hendaklah disertakan dengan selawat. Doa seorang hamba itu terawang-awang di antara langit dan bumi, tidak berganjak sedikitpun sehinggalah seseorang itu berselawat ke atas nabi.

Rasulullah s.a.w. menggesa agar setiap orang itu memperbanyak selawat pada hari Jumaat. Pada hari kiamat nanti, semua amalan baik dan jahat akan diperlihatkan. Setiap selawat yang dituturkan akan diperlihatkan kepada Rasulullah s.a.w.

Allah mengampunkan dosa-dosa mereka yang berselawat. Rasulullah s.a.w. ada bersabda menyatakan: Siapa berselawat ke atasku pada hari Jumaat lapan puluh kali, diampunkan baginya dosa-dosa selama lapan puluh tahun.

Amalan lain yang perlu dilakukan ialah membaca al-Quran. Sebaik-baik ibadah ialah orang yang membaca al-Quran dan mengajarnya.

Dalam sebuah hadis dijelaskan Rasulullah s.a.w. ada bersabda menyatakan: Barang siapa membaca surah al-Kahf pada hari Jumaat, maka memancarlah cahaya dari bawah tapak kakinya hingga ke puncak langit. Cahaya itu terus menyinarinya pada hari kiamat dan diampunkan antara dua Jumaat.

Menurut sebuah hadis lain. Rasulullah s.a.w. bersabda: Barang siapa membaca surah al-Kahf di malam Jumaat dan di siang Jumaat, Allah s.w.t. akan mengampuni dosa-dosanya hinggalah ke Jumaat berikutnya, dan memohon kesejahteraan baginya tujuh puluh ribu malaikat sehingga pagi, dan ia terpelihara daripada penyakit sopak, kusta dan fitnah dajal.

- Amalan dalam solat pada hari jumaat yang merupakan sunnah RasuluLLH termasuklah membaca surah sajdah pada rakaat pertama, dan surah Al-Insan pada rakaat kedua dalam solat subuh.

Nabi SAW biasa membaca pada hari Jumaat dalam solat Subuh (surah) Alif lam mim tanzilus sajadah dan (surah) Hal ata ‘alal insani hinum minad dahr. Hadis ini diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari dalam Shahihnya, Kitab al-Jumu‘ah, Bab apa yang dibaca dalam solat subuh pada hari Jumaat, hadis no: 891.

Dalam surah sajdah terdapat ayat dimana kita disunatkan untuk sujud sajdah, bacaannya adalah

Ertinya: “Telah sujud wajahku kepada (Allah,Zat) yang Menciptakannya, yang Membentuknya dan yang Membuka pendengarannya serta penglihatannya dengan daya dan kekuatanNya maka Maha berkat (serta maha tinggilah kelebihan) Allah sebaik-baik Pencipta”

Ia adalah sunat dilakukan, dan semoga kita dapat mempraktikkan dalam kehidupan seharian disamping amal2 lainnya..InsyALLAH..


WaLLAHu Taala a'lam..


(Klik untuk baca selanjutnya)

Mari kita kenal Ulama

BismiLLAH wal HamduliLLAH..

Posting kali ini mari sma2 kita mengenali ulama' , kerana stiap orang memerlukan sumber rujukan, rujukan utama xlain xbukan Al-Qur'an sendiri dan diikuti Hadis... sehubungan itu eloklah kita mengenali ulama' muktabar, supaya kitab beliau boleh dijadikan rujukan supaya kita tidak tersalah haluan tidak tersilap memilih kitab yg tidak berautoriti.. insyALLAH..Bil

Nama

Negara

Kemahiran

Tahun Wafat / Lahir

1.

Syeikh Imam Prof. Muhd Abu Zuhrah

Mesir

Mesir - Pakar Bidang Fiqh, Usul fiqh dan semua bidang Islam. Fatwa ‘Am

wafat 1974 m

2

Syeikh Prof. Abd Wahab al-Khallaf

Mesir

Fiqh dan Usul

Wafat sekitar 60-70 an

3

Syeikh Muhammad al-Ghazali

Mesir

Ulama besar Mesir, bidang fiqh, ‘am dan dakwah

wafat 1998 m

4

Syeikh Mustafa As-Sobri

Turki

Syeikh Islam bagi Kerajaan Islam Khilafah Uthmaniah yang terakhir


5

Syeikh Ahmad Mustafa al-Maraghi

Mesir

Syeikh Al-Azhar yg lalu , pengarang kitab tafsir dlm jilid yg cukup besar. Bidang Tafsir


6

Syeikh Muhammad Makhluf Al-Maliki

Mesir


Ulama Besar Mesir, wafat tahun 1936 m

7

Syeikh Mahmud as-Syaltut

Mesir

(Ulama Besar Mesir dan Syeikh Al-Azhar yang lalu

Fiqh dan Fatwa ‘am


8

Syeikh Sayyid Abu Hasan Ali An-Nadawi

India

Keturunan Nabi . Bidang Fiqh, Dakwah dll

Wafat

9

Imam As-Syahid Hasan Al-Banna

Mesir

Mujaddid kurun ke 19. Pengasas Jemaah Ikhwan Muslimin, Bidang Fiqh, Dakwah , semua bidang Islam.

1948 M

10

Syeikh Abul A'la Al-Mawdudi

India

Hadith, Fiqh , Dakwah dll

1989 M

11

Syeikh Hasan Al-Habannakah

Syria

Aqidah, Fiqh dll

wafat

12

Syeikh Imam Prof Mustafa Az-Zarqa

Syria (lahir) & Jordan

Fiqh, Usul Fiqh, Undang2 dan Fatwa ‘Am

1998 M

13

Syeikh Abd Razak As-Sanhuri

Mesir

Undang2 dan Fiqh


14

Syeikh Abd Aziz Bin Baz

Saudi

Fiqh, Aqidah dan umum Islam . Pakar Fatwa ‘Am . Ex Mufti Am Saudi, Ex Majma Fiqh Sedunia

Wafat

15

Syeikh al-Muhaddith Nasiruddin Al-Albani

Jordan

Pakar bidang Hadith dan Rijalnya Tokoh Salafi

2000 M

16

Syeikh Abd Hayy Al-Katani

Mesir

Pakar Hadith Mesir


17

Syeikh Ahmad Muhd Syakir

Mesir

Pakar Hadith Mesir, juga bidang Fiqh


18

Syeikh Prof. Dr Mustafa As-Siba'ie

Syria

Fiqh, Undang2 Islam, Hadith dan pakar berkenaan gerakan oreintalis. Ex Dekan Kuliah Syariah Univ. Dimasqh. Pendakwah .Pemimpin Ikhwan


19

Syeikh Ahmad Bin Muhd Bin As-Sadiq Al-Ghumari

Maghribi,

Mesir

Pakar Hadith

Wafat 1959 m

20

Syeikh Abd Fatah Abu Ghuddah

Syria

Pakar Hadith

Wafat 1996 m

21

Syeikh Tohir Muhammad ‘Asyur

Tunisia

Pakar Tafsir pengarang kitab tafsir Tahrir wa Tanwir lebih 15 jilid , Usul Fiqh dan Maqasid Shariah

Wafat

22

Syeikh Nuruddin Ar-Raniri

Acheh

Fiqh

Kurun ke 17

23

Syeikh Muhd Arsyad Al-Banjari

Acheh, Banjarmasin

Fiqh

1808 M

24

Syeikh Daud Al-Fatani

Nusantara

Fiqh

Kurun ke 19

25

Syeikh Muhammad Nawawi Al-Bantani

Indonesian

Pakar Tafsir, Usul Fiqh

Kurun ke 18

26

Syeikh Dr. Abd Halim Mahmud

Mesir

Ex-Syeikh al-Azhar, Fiqh, Tasauf , Falsafah


27

Syeikh Mawlana Muhd Zakaria Al-Kandahlawi

India

Pakar Hadith danUlumnya

Wafat 90 an

Manakala yang masih hidup, di antara yang teralim dan pakar serta menonjol di dunia akademik dan dakwah.

1

Syeikh Al-Imam Prof. Dr Yusoff Al-Qaradhawi

Mesir (lahir)

Skrg di Qatar

BA - Usuluddin

MA (ulum Quran dan Sunnah), Dip Tinggi (Sastera & Bahasa Arab) & PhD (Fiqh Muqaran Al-Azhar )

* Pakar Fatwa ‘Am.

* Paling menonjol Fiqh & Hadith, Dakwah.

* Mudir Markaz Sirah dan Sunnah di Univ. Qatar .

* Ex- Ahli Majma' Fiqh Sedunia.

Lahir tahun 1926 m

2

Syeikh Prof. Dr Sa'id Ramdhan Al-Buti

Syria

PhD (Fiqh dan Usul Fiqh 1965 di Azhar )

Bidang Fiqh, Sirah, Tafsir dan lain2 . Ex- Majma Fiqh. Dekan Kuliah Usuluddin Univ. Dimasqh.


3

Syeikh Prof. Dr Wahbah Mustafa Az-Zuhayli

Syria

PhD (Syariah Islamiah & Law, Univ Qaherah, 1963 ). Ex Majma Fiqh . Dekan Kuliah Syariah Univ Dimasqh.

Lahir 1932 M

4

Prof. Dr Muhammad Az-Zuhayli

Syria,

UAE

Bidang Fiqh & Usul. Dekan Kuliah Syariah UAE


5

Prof. Dr Muhammad Uthman Syabir

Jordan , skrg Qatar

Pakar bidang Fiqh Mu'amalat, Fiqh Perubatan .Fiqh dan Usul Fiqh secara am. Pensyarah Univ Qatar skrg.


6

Syeikh Al-Muhaddith Syuaib Al-Arnauot

Syria ,

Jordan

Pakar Bidang Hadith. Muhaqqiq lebih 70 kitab besar termasuk Musnad Ahmad, Zaad al-Ma'ad dll.


7

Syeikh Dr Mustafa Al-Khinn

Syria

Fiqh dan Usul Fiqh (PhD Al-Azhar 1969)


8

Syeikh Dr Mustafa Al-Bugha

Syria

Fiqh dan Usul Fiqh (PhD Al-Azhar 1970)


9

Syeikh Dr Fathi Yakan

Lubnan

Pendakwah. Pengarang yang hebat


10

Prof. Dr. Nazih Hammad

Saudi

Ex- Pensyarah Umm Qura

Pakar Bidang Muamalat dan Ekonomi Islam. Ahli Majma Fiqh Dunia


11

Prof. Dr. Abd Wahab Abu Sulaiman

Saudi

Univ. Ummul Qura

Pakar Muamalat. Fiqh dan Usul Fiqh


12

Syeikh Dr. Bakar Abu Zaid

Saudi

Pakar Muamalat, dan lain2 bidang Islam. Ex. Ketua Majma Fiqh Dunia


13

Syeikh Prof. Dr. Abd Muhsin At-Turki

Saudi

Ketua Gabungan Univ2 Islam Sedunia skrg.


14

Syeikh Sodiq Al-Habannakah

Syria

Adik Syeikh Hasan Habannakah.

Pakar bidang Fiqh dan Lughah


15

Syeikh Prof. Dr Abd Fatah Husayni

Mesir

Fiqh dan Usul Fiqh


16

Syeikh Prof. Dr Toha Rayyan

Mesir

Fiqh Muqaran


17

Prof. Dr Muhammad al-Baltaji

Mesir

Univ. Al-Qaherah

Fiqh dan Usul Fiqh


18

Syeikh Prof. Dr. ‘Atiyah Saqr

Mesir

Fiqh dan Fatwa ‘Am


19

Syeikh Prof Dr. Muhd Fathi Ad-Durayni

Syria, Jordan

PhD Al-Azhar 1965 (Fiqh &

Usul Fiqh) Dip Tinggi (Sastera, Bahasa Arab, Undang-undang). Pakar Usul Fiqh,Undang2 dan Bahasa

Umur 80 an

20

Syeikh Prof Dr Fadl Hasan ‘Abbas

Jordan

PhD Tafsir Al-Azhar 1975 . Ulama Buta. Pakar Tafsir di rantau Arab seluruhnya .Univ. Jordan & Al-Yarmouk


21

Syeikh Dr. Solah Abd Fattah Al-Khalidi

Jordan

Pakar Tafsir dan ‘Ulum Quran


22

Syeikh Ibrahim al-‘Ali

Jordan

Pakar Hadith dan Sirah


23

Syeikh Prof. Dr Muhd ‘Uqlah al-Ibrahim

Jordan

PhD (Fiqh Muqaran al-Azhar 1978) Fiqh dan Usul. Pakar Bidang Ahwal Syakhsiyyah. Dekan Kuliah Syariah Univ.Irbid dan Pensyarah Univ. Al-Yarmouk


24

Prof. Dr Rafiq Al-Masri

Mesir

Pakar Ekonomi Islam dan Konvensional


25

Prof. Dr Kurshid Ahmad

Skrg UK

Univ Markfield , UK . Pakar Ekonomi Islam


26

Prof. Dr Umar Chapra

UK

Univ Markfield , UK . Pakar Ekonomi Islam


27

Prof. Dr Nejatullah As-Siddiqie

India, UK

Univ Markfield , UK . Pakar Ekonomi Islam


28

Mufti Taqi Uthmani

Pakistan

Pakar Ilmu Muamalat Islam Sedunia

Ahli Majma Fiqh Islam dan lain-lain


29

Syeikh Dr Muhd Ali As-Sobuni

Saudi (dulu)

Ex- Univ Madinah. Ulum Quran


30

Syeikh Prof. Dr. Abd Karim Zaidan

Iraq,

Yaman

Fiqh dan usul, Dakwah, Fatwa ‘Am


31

Prof. Dr Sodiq Dharir

Sudan

Univ. Khartoum, Sudan

Ahli Majma' Fiqh , Pakar Mu'amalat .


32

Prof. Dr Ali Ahmad Salus

Qatar

Ahli Majma Fiqh , Pakar Muamalat


33

Syeikh Prof Dr Hasan As-Syazili

Tunisia

Ahli Majma' Fiqh


34

As-Syeikh Dr Abd Sattar Abu Ghuddah

Syria

Pakar Muamalat Islam Sedunia


35

Prof Dr Ali Ahmad Salus

Qatar

Ahli Majma Fiqh , Pakar Muamalat


36

Prof. Dr Syeikh Muhyiddin Ali Al-Qurra Dahghi

Qatar

Pakar Muamalat Islam, Ahli Majma Fiqh


37

Syeikh Prof Dr Abd Malik As-Sa'di

Iraq, Jordan

Phd Ummul Qura dengan First Class.

Pakar Fiqh Muqaran, Fatwa ‘Am. Bekas Mufti Iraq.


38

Syeikh Prof. Dr ‘Ajil Nashmi

Kuwait

Pakar Muamalat dan Fatwa ‘Am


39

Syeikh Prof. Dr Muhd Naim Yasin

Jordan

PhD Fiqh (al-Azhar)

Pensyarah Univ. Jordan.

Digelar Ulama teralim Jordan sekarang

Bidang Fiqh, Usul, Aqidah, Siyasah Syariyyah.


38

Syeikh Prof. Dr. Umar Sulaiman Al-Asyqar

Jordan

Univ. Zarqa Ahalliah

Fiqh dan Usul dan Mu'amalat

Fatwa ‘Am.


39.

Syeikh Prof. Dr Dhiya al-‘Umari

Saudi

Pakar Sirah, Hadith

Prof. Univ Ummul Qura


40.

Prof. Dr Muhammad Ali El-Ghari

Saudi

Pakar ekonomi Islam


sekian, wassalam..

Sumber www.zaharuddin.net


(Klik untuk baca selanjutnya)
Related Posts with Thumbnails

DOWNLOAD BAHAN ILMIAH

حيا بالعربية

محادثة
@ يـَــا عـَــائِــشـَــة ُ، هـَـٰــذِهِ صـَــدِيـْــقـَــتـِــى خـَــدِيـْــجـَــة

@ Hai Aisyah, ini temanku Khadijah.

& أ َهـْــلاً وَسـَــهـْــلاً، كـَــيـْــفَ حـَــالـُــكِ يـَــا خـَــدِيـْــجـَــة

& Semoga anda menjadi keluarga kami dengan segala kemudahan, bagaimana khabarmu hai Khadijah?

@ أ َنـَــا بـِــخـَــيـْــر ٍ اَلـْــحـَــمـْــدُ لـِــلـَّــه، وَمـَــا اسـْــمُــكِ؟

@ Saya baik alhamdulillah, siapakah nama awak?

& إ ِسـْــمـِــى مـَــرْيـَــمُ بـِــنـْــت ُ الـْــحـَــاج ِ حـَــسـَــنْ

& Nama saya Maryam binti Haji Hasan.

@ مـَــا شـَــاءَ الله إ ِسـْــمٌ جـَــمـِــيـْــلٌ، أ َيـْــن َ تـَــسـْــكـُــنـِــيـْــن َ يـَــا مـَــرْيـَــمُ؟

@ Masya Allah nama yang bagus, di manakah awak tinggal hai Maryam?

& أ َسـْــكـُــن ُ فـِى رَقـْــم ِ ٤٨ مـِــنْ شـَــار ِع ِ مـِــيـْــلاَوَاتـِــىْ

& Saya tinggal di nombor 48 Jalan Melawati.

@ إ ِذ َن ْ بـَــيـْــتـُــكِ قــَــر ِيـْــبٌ مـِــنْ هـُــنـَــا

@ Kalau demikian rumah awak dekat sahaja dari sini.

& أ َجـَــلْ، مـِــائَــتـَــان ِ وَخـَــمـْــسـُــوْن َ مـِــتـْــرًا تـَــقـْــر ِيـْــبـًــا

& Ya, lebih kurang 250 meter dari sini.

@ هـَــلْ تـَــسـْــمـَــحـِــيـْــن َ لـِــى بـِــز ِيـَــارَتـِــكِ يـَــا مـَــرْ يـَــمُ؟

@ Apakah awak membolehkan saya mengunjungi awak hai Maryam?

& بـِــكـُــلِّ السـُّــرُوْرِ

& Dengan segala senang hati.

MARI BELAJAR BAHASA ARAB =)

BERSAMA MYKRK

ARAB MADINAH

ARAB INDO