Wednesday, February 11, 2009

VALENTINE DAY???

VALENTINE DAY???

Tidak akan selama-lamanya redha orang2 yahudi dan nasrani ( ke atas kamu) sehinggalah kamu ikut mereka. Katakanlah : “sesungguhnya petunjuk Allah itu petunjuk yang benar”. “Dan sesungguhnya jika kamu mengikut kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu”. ( surah A-Baqarah : 120)


Kisah disebalik valentine day.....................

Nama ‘valentine day’ diambil sempena nama seorang paderi iaitu st. Valentino. Dikisahkan bahawa st.valentino adalah kononnya memahami jiwa remaja. Pada zaman itu peperangan sedang melanda kerajaan rom. Bagi menyediakan kelengkapan ketenteraan serta pahlawan2 yang gagah, kerajaan rom telah mengeluarkan arahan melarang pemuda2 rom berkahwin dan memaksa pemuda2 rom menyertai latihan ketenteraan. Dalam keadaan yang menekan, pemuda2 rom telah mengadu kepada st.valentino, satu2nya paderi yang dikira rapat dengan golongan ini. Berikutan itu, st.valentino telah mengahwinkan ramai pasangan di rom yang terdiri dari pemuda-pemudi tersebut dengan senyap2, tanpa pengetahuan kerajaan rom. Dipendekkan cerita, perbuatan mereka akhirnya diketahui oleh kerajaan rom. St.valentino telah ditangkap dan dibicarakan atas tuduhan mengingkari arahan raja rom. Dan pada tarikh 14 feb st. valentino telah dijatuhi hukuman bunuh oleh raja rom atas kesalahannya. Berikutan itu, sambutan valentine day telah diadakan bagi memperingati peristiwa tersebut dengan menganggap st.valentino sebagai wira remaja2 di rom.

Kisah ini diceritakan oleh bekas seorang paderi roman katholik yang sekarang telah menganut islam (Tn hj Ayob bn Abd. Rahman ).

Wajarkah kita sebagai seorang yang mengaku umat islam turut memperingati kematian seorang paderi?????? Sudah tentu seorang yang beriman menjawab tidak....................
PERINGATAN BAGI YANG LUPA!!!

AMARAN BAGI YANG BERDUA-DUAAN DAN BERSENTUHAN DENGAN ORANG YANG BUKAN MUHRIM
1. Rasulullah s.a.w bersabda : barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari kiamat, maka janganlah ia bertemu muka bersendirian disuatu tempat yang dengan wanita/lelaki yang tidak beserta mahramnya kerana sesungguhnya yang ketiga itu adalah iblis

2. Nabi bersabda : barangsiapa yang berjabat tangan/salam dengan seorang lelaki/wanita bukan mahramnya, maka diakhirat kelak ia akan dirantai denagn rantai api neraka.

3. Nabi bersabda : Jikalau ia menciumnya (wanita /lelaki yang bukan muhrimnya), maka di akhirat kelak kedua2 bibirnya akan digunting dengan gunting api neraka.

4. Rasulullah bersabda : sesungguhnya jika kepala seseorang kamu ditikam dengan jarum besi, itu lebih baik baginya dari ia menyentuh seorang wanita yang tidak halal baginya. (H.R.Baihaqi, Tabrani)

5. Sesungguhnya sekiranya seseorang lelaki menyentuh (berpelukan) dengan seekor babi yang berlumuran darah @ lumpur, itu adalh lebih baik dari ia menyentuh bahunya pada bahu seorang wanita yang tidak halal baginya. (maksud hadis nabi, H.R Tabrani)


No comments:

Related Posts with Thumbnails

DOWNLOAD BAHAN ILMIAH

حيا بالعربية

محادثة
@ يـَــا عـَــائِــشـَــة ُ، هـَـٰــذِهِ صـَــدِيـْــقـَــتـِــى خـَــدِيـْــجـَــة

@ Hai Aisyah, ini temanku Khadijah.

& أ َهـْــلاً وَسـَــهـْــلاً، كـَــيـْــفَ حـَــالـُــكِ يـَــا خـَــدِيـْــجـَــة

& Semoga anda menjadi keluarga kami dengan segala kemudahan, bagaimana khabarmu hai Khadijah?

@ أ َنـَــا بـِــخـَــيـْــر ٍ اَلـْــحـَــمـْــدُ لـِــلـَّــه، وَمـَــا اسـْــمُــكِ؟

@ Saya baik alhamdulillah, siapakah nama awak?

& إ ِسـْــمـِــى مـَــرْيـَــمُ بـِــنـْــت ُ الـْــحـَــاج ِ حـَــسـَــنْ

& Nama saya Maryam binti Haji Hasan.

@ مـَــا شـَــاءَ الله إ ِسـْــمٌ جـَــمـِــيـْــلٌ، أ َيـْــن َ تـَــسـْــكـُــنـِــيـْــن َ يـَــا مـَــرْيـَــمُ؟

@ Masya Allah nama yang bagus, di manakah awak tinggal hai Maryam?

& أ َسـْــكـُــن ُ فـِى رَقـْــم ِ ٤٨ مـِــنْ شـَــار ِع ِ مـِــيـْــلاَوَاتـِــىْ

& Saya tinggal di nombor 48 Jalan Melawati.

@ إ ِذ َن ْ بـَــيـْــتـُــكِ قــَــر ِيـْــبٌ مـِــنْ هـُــنـَــا

@ Kalau demikian rumah awak dekat sahaja dari sini.

& أ َجـَــلْ، مـِــائَــتـَــان ِ وَخـَــمـْــسـُــوْن َ مـِــتـْــرًا تـَــقـْــر ِيـْــبـًــا

& Ya, lebih kurang 250 meter dari sini.

@ هـَــلْ تـَــسـْــمـَــحـِــيـْــن َ لـِــى بـِــز ِيـَــارَتـِــكِ يـَــا مـَــرْ يـَــمُ؟

@ Apakah awak membolehkan saya mengunjungi awak hai Maryam?

& بـِــكـُــلِّ السـُّــرُوْرِ

& Dengan segala senang hati.

MARI BELAJAR BAHASA ARAB =)

BERSAMA MYKRK

ARAB MADINAH

ARAB INDO